Nyheter

←Tillbaka Nyheter /

Fylgia har framgångsrikt biträtt läkemedelsbolaget Krka Sverige AB

Fylgias Mathilda Nordmark har framgångsrikt biträtt läkemedelsbolaget Krka Sverige AB (Krka) i tvist där AstraZeneca AB (AstraZeneca) stämt Krka för patentintrång.

AstraZeneca hade fram till 2016 patentskydd för en viss blandning av ett magnesiumsalt av esomeprazol (nämligen en sådan blandning som har en optisk renhet uppgående till ≥ 99,8 % enantiomeriskt överskott). Den patenterade esomeprazol-blandningen används av AstraZeneca i magsårsmedicinen Nexium (efterföljaren till Losec). I målet var det ostridigt att Krka under patentets skyddstid sålt ett med Nexium utbytbart läkemedel i Sverige. Parterna har dock varit oense om tolkningen av patentkraven och om Krkas produkt ska anses innehålla en sådan optiskt ren blandning som skyddas av patentet.

Stockholms tingsrätt delade den tolkning av patentkraven som Krka argumenterat för och ansåg därför inte att Krkas produkt medförde något intrång i AstraZenecas patent. AstraZenecas talan lämnades därmed utan bifall.

AstraZeneca överklagade men Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD), som meddelade dom i målet den 10 juli 2017, delade i stort tingsrättens bedömningar och fastställde tingsrättens domslut. PMÖD beslutade även att inte tillåta att domen får överklagas till HD.

Domen finns att läsa HÄR.

Alltid på din sida av bordet

Hur kan vi hjälpa dig?

Lämna telefonnummer eller e-post så hör vi av oss inom 24h. Obligatoriska fält


Tillbaka till toppen