För att ha rätt till lönegarantiersättning ska personen i fråga vara arbetstagare. Om ett anställningsavtal finns brukar det inte vara något problem att fastställa att den anställde är att anse som arbetstagare. I tveksamma fall ska en sammanvägning göras av alla relevanta omständigheter. Följande omständigheter kan påverka bedömningen:
- Att personen är skyldig att själv utföra arbetet
- Att det varit ett långvarigt avtalsförhållande
- Att ersättning för arbetet utgår med en garanterad summa t.ex. månadslön
- Att personen tidigare har varit anställd hos arbetsgivaren
- Om arbetsmängden som skall utföras inte är bestämd på förhand.
- Att personen inte får utföra arbete åt någon annan under avtalsperioden
- Att personen är skyldig att följa uppdragsgivarens anvisningar för arbetet
- Att arbetsredskap och maskiner tillhör uppdragsgivaren
- Att personen inte har F-skattsedel
Arbetstagare som själva eller vars nära anförvanter senare än sex månader före konkursansökan gjordes, ägde en väsentlig del av företaget och samtidigt haft ett betydande inflytande över verksamheten har inte rätt till lönegarantiersättning.
Observera att arbetstagare får lönegarantiersättning för fordran på uppsägningslön utbetald endast om arbetstagaren inte utför arbete för någon annan arbetsgivare eller driver egen rörelse. Vi rekommenderar även att arbetstagaren anmäler sig som arbetssökande hos arbetsförmedlingen senast två dagar efter uppsägningsperiodens början. Uppsägningslön minskas också om den anställde får en ny anställning, har inkomster från eget företag, försäkringskassan, statligt utbildningsbidrag, arbetsmarknadsunderstöd eller liknande.