En påminnelse om semesterparagrafen i hyreslagen
Läs mer om den så kallade semesterparagrafen nedan, som är viktig att ha koll på under semestersäsongen.
Överlåtelse av hyresrätten
Utgångspunkten enligt hyreslagen (12 kap. jordabalken) är att en överlåtelse av hyresrätten inte är tillåten utan hyresvärdens samtycke. En lokalhyresgäst kan dock skicka en begäran till hyresvärden om att få överlåta hyresrätten till någon annan.
Tidskrav
Hyresvärden har då tre veckor på sig att besvara begäran. Om hyresvärden missar att göra det så har hyresgästen rätt att säga upp hyresavtalet med beaktande av uppsägningstid som gäller enligt lag, vanligtvis nio månader. Fristen på tre veckor räknas från den dag då hyresvärden mottog begäran. Det är hyresgästen som ska visa när hyresvärden har fått del av begäran om överlåtelse.
Om hyresgästen väljer att sända sin samtyckesbegäran med rekommenderat brev räknas treveckorsfristen i allmänhet redan från dagen då det varit möjligt för hyresvärden att hämta ut brevet.
Konsekvenser
Bestämmelsen som ofta kallas för semesterparagrafen innebär alltså att en lokalhyresgäst kan få ett långtidshyresavtal att upphöra i förtid om hyresvärden inte känner till att denne måste besvara begäran inom en treveckorsfrist. Hyresvärden måste även ha en skälig anledning att neka begäran. Detta skulle exempelvis kunna vara att den nya hyresgästen har bristande ekonomisk förmåga att betala hyra.
Vill du veta mer och få vägledning? Kontakta vår fastighetsgrupp för expertråd:
Relaterade nyheter
28 januari 2025
Hyresrätt
Så påverkar Oktoberindex din lokalhyra 2025
7 mars 2023
Hyresrätt
Tvistlösning
Fylgia vinner framgång i HD med forumfråga
24 april 2017
Hyresrätt
Framgång för Fylgia i Högsta domstolen
27 juni 2016
Besöksnäring
Hyresrätt
Nationalmuseum ska betala nästan tolv miljoner till uppsagd restaurang